Сарадња са Кинеским колеџом

Наша сарадња са Колеџом за туризам Ђеђанг почела је 2018. године, а у јулу 2019. године након потписивања Писма о намерама у Министарству просвете, науке и технолошког развоја основана је Канцеларија за српско-кинеску сарадњу у области угоститељства, туризма и здравственог туризма. Данас је ова Канцеларија препозната од стране Министарства образовања Кине као прва група оперативних пројеката Лубанске радионице, као једини пројекат Србије и једини акредитовани пројекат високообразовних институција у области туризма у Кини.

Током боравка делегације у Београду потписан је и Споразума о сарадњи између наше установе и кинеског колеџа чиме је унапређена наша дугогодишња сарадња и чиме ће наше пријатељство наставити да се развија у пољу високог образовања.

Наша сарадња обухвата размену студената и наставног особља. Група од 10 кинеских студената боравила је у нашој школи у периоду од месец дана. Они су заједно са нашим студентима похађали предавања и вежбе.

Током целог једног семестра у нашој школи боравило је двоје наставника из Колеџа за туризам Ђеђанг који су наше заинтересоване студенте и наставнике потпуно бесплатно учили основама мандаринског (кинеског) језика. Настава је затим настављена онлајн.

Почетком марта 2024. године у Високу хотелијерску школу поново на три месеца долазе два наставника из партнерског кинеског колеџа. Један је наставник гастрономије који ће у склопу додатних, факултативних обука, пренети своје знање и искуство из области кинеске гастрономије нашим наставницима и студентима. Други наставник ће понудити бесплатне факултативне часове мандаринског језика.

У периоду пре короне наших 39 студената боравило је у Кини на стручној пракси у најпрестижнијим хотелима.

Један од програма у оквиру наше сарадње је била и размена видео материјала који укључује припрему традиционалних јела српске и кинеске кухиње. Наши студенти и наставници снимали су припрему српских јела, а њихови кинеских. Та манифестација имала је радни назив Српско-кинески гастро мост. Уколико сте заинтересовани, снимљене материјале можете видети на нашој инстаграм страници @visoka_hotelijerska_skola

Cover photo by evening_tao on Freepik