О Школи

Настава се одвија у савремено опремљеној згради у Кошутњаку, у заштићеном зеленом појасу Београда. Нашим студентима на располагању стоје специјализовани кабинети за гастрономију, рецепцијско пословање, ресторатерство, хотелско домаћинство, информатику па смо и по томе препознатљиви и јединствени у Србији.

Висока хотелијерска школа континуирано иновира наставне програме пратећи савремене тржишне трендове и потребе угоститељске привреде. Последња реакредитација студијских програма основних струковних студија била је у јануару 2024. године, док је мастер програм акредитован 2023. године, као и модули по дуалном моделу студија.

Поред наших наставника, у настави је на извођењу практичних вежби у кабинетима ангажован значајан број сарадника из хотела и ресторана, генералних менаџера хотела, шефова рецепција, шефова хотелских домаћинстава, реномираних кувара, посластичара, менаџера ресторана, познатих бармена и сомелијера који нашим студентима поред стручних знања преносе и своје богато пословно искуство.

Наши студенти имају прилику да у школи прођу и обуку за рад у савременим угоститељским софтверима међу којима бисмо истакли програм за рецепцијско пословање Room Expert, као и програм за угоститељско пословање Octopos. Обука за коришћење пакета Microsoft 365 се подразумева.

Наша школа препознатљива је и по плаћеној тромесечној стручној пракси коју наши студенти обављају у реномираниом хотелима и ресторанима у Србији, Црној Гори, Хрватској, Италији… Претходне школске године пракса се обављала у преко 200 објеката.

Slajd1
Slajd2
Slajd3
Slajd4
previous arrow
next arrow

Поред стално ангажованих наставника и сарадника, наши студенти имају прилику да уче и стичу практична знања и вештине уз познате стручњаке који током организованих предавања и вежби по позиву раде са нашим студентима. Неки од реномираних стручњака који су практично радили са нашим студентима су:  мишелинов шеф из Словеније Томаж Кавчић, мишелинов шеф из Француске Кристијан Тетеду,  познати малезијски шеф Исмаил Ахмад, кувари из Азербејџана Хамидов Осман и Јалкин Рзазада, Zepter International мастер шеф Дамир Сертић, доајен домаће гастрономије Милован Мића Стојановић, али и наш бивши студент, мишелинов шеф Комнен Бакић, тадашњи регионални директор IHG Живорад Васић, Мира Шемић, директорка водича Gault & Millau Serbia, угледна сомелијерка и вински академик из Словеније итд.

Од конкуренције нас издвајају и успеси наших студената на међународним студентским, али и професионалним такмичењима. Можемо се похвалити са 174 освојене међународне награде. Премало је овде простора да би се оне све побројале па ћемо споменути само неке из најближе прошлости. Наши студенти са студијског програма Гастрономија Стефан Терек, Стефан Игњатовић, Јован Крављанац, Александар Антић, Никола Магловски, Алекса Весковић и Бранислав Јоксић, као чланови JUNIOR CHEF CLUB били су представници Србије на олимпијади IKA/CULINARY OLYMPICS 2024 одржаној у Штутгарту у фебруару 2024. године, као део јуниорског националног тима. По први пут у истроји наша репрезентација донела је две бронзане медаље кући са овог најпрестижнијег такмичења. Наши студенти су 2022. године у конкуренцији више домаћих универзитета прво победили на националном такмичењу, а затим и у Паризу  на европском студентском такмичењу Ecotrophelia Europe у конкуренцији 16 европских универзитета. Исте године, освојили су треће место на Светском гастро-купу Villeroy&Bosch одржаном у Луксембургу, а 2023. године у Солуну су на такмичењу 12th International Culinary Competition освојили 22 медаље.

Поред знања и вештина из области хотелијерства, ресторатерства и гастрономије, студенти стичу практично знање барем два страна језика. Енглески језик је обавезан, а поред њега студенти бирају још један страни језик (немачки, руски или француски) који могу да уче и од почетка. Уважавајући чињеницу да је познавање страних језика нешто што обезбеђује предност на тржишту рада, Висока хотелијерска школа својим студентима нуди и могућност да, ако то желе, потпуно бесплатно уче и основе кинеског (мандаринског) и грчког језика.

Висока хотелијерска школа има врло успешну сарадњу са угоститељском привредом у Србији. Нашу иницијативу да се додатно подрже студенти наше школе кроз програме њиховог стипендирања, подржао је један број домаћих реномираних хотелских и ресторатерских привредних друштава. На тај начин створена је додатна могућност и шанса за наше студенте. Прошле године, а по завршетку стручне праксе, понуђене су стипендије од стране хотела и ресторана значајном броју наших студената.

Наши студенти имају могућност да кроз Еразмус+ програме део свог студирања бесплатно проведу и у неком од европских факултета са којима имамо потписане уговоре.

Велики број наших дипломираних студената остварио је успешне каријере, како у земљи тако и у иностранству и они су наши најбољи амбасадори којима се поносимо.

Више информација о школи, успесима студената, каријерама наших дипломираних студената, као и о текућим активностима, можете пронаћи и на нашем званичном инстаграм профилу @visoka_hotelijerska_skola