Здравко Штрбац

Здравко Штрбац

Шеф Здравко Штрбац запловио је кулинарским водама са 13 година и од тада кување је његова пасија. Поред великог потенцијала у архитектури, љубав према кувању је победила и одредила његов животни пут. Од самог старта, гладан знања, желео је да остави лични печат и траг у професији. Породица је подржала његову жељу будно пратећи сваки корак што га је додатно мотивисало.

Са 14 година направио је прве кораке у кухињи једног мањег ресторана у Врбасу и док су вршњаци излазили он је „пекао занат“. Често у шали истиче како му је средња угоститељска школа била помало досадна зато што је увелико радио и практично већ знао све што су учили. Професори су препознали таленат и дали му ветар у леђа.
Један од њих, професор Милан Косановић, пренео му је огромно знање и још више заинтересовао спремајући га за даљи пут и усавршавање, ка ВХШ у Београду. Пред завршетак средње школе припремао га је за факултет и форсирао да што више ради како би стекао праксу. Прва пракса у Црној Гори показала је да труд није био узалудан и менаџмент му је након тог периода понудио посао. Отворили су се послови у Тивту и Херцег Новом у ком је провео дугих 5 сезона. Са само 19 година добио је позицију шефа једног дела хотела Riviera, што је додатно обогатило знање кроз упознавање са различитим кулинарским техникама и познатим светским јелима. Као Executive радио је и у хотелу Magnolia у Тивту потврђујући свој квалитет. Након Црне Горе наставио је каријеру у београдском ресторану Тикас као шеф кухиње. Наредне 4 године провео је у том ресторану истраживајући различите укусе. Тикас је уједно био и одскочна даска.
Недуго затим отпочиње сарадњу са Љубицом Комненић, „Top Italian chef“ i „Chef’s for life“, са којом је често кувао и ван граница наше земље.
Поред Асоцијација ради и за Кулинарску Федерацију Србије у сарадњи са Наташом Марковић, Дејаном Станковићем, Милошем Јовановићем… Поред тога што је специјализован за италијанску кухињу посебно се специјализовао и за модерну гастрономију којој константно расте популарност. Следећа станица у развоју био је ресторан L’adresse, у хотелу Saint Ten. У међувремену сарађивао је са светски познатим куварима.